Mökkimaisema virittää rentoon tunnelmaan

Mökkimaisema virittää rentoon tunnelmaan

Moni sanoo, että suomalaiset ovat mökkikansaa. Monella suomalaisella on oma kesämökki. Jokainen tuntee vähintään jonkun, jolla on oma mökki. Mökille suunnataan jouluna, syyslomalla ja pääsiäisenä. Kesä on kuitenkin mökkeilykansan lempiaikaa. Silloin mökillä vierähtää helposti koko kesä ja kaikki vapaat viikonloput. Monelle mökkimaisema on kaunein maisema maailmassa. Mökkimaisemaan liitetään usein puita, järviä, metsää ja mökki. Yhtä hyvin mökki voi sijaita myös kallioisella ulapalla tai keskellä peltomaisemaa. Visuaalisuuden lisäksi mökkimaisemaan liitetään usein tunnelma. Usein tunnelma on rauhallinen, rento ja vapautunut. Tämä johtunee siitä, että yleensä mökille suunnataan viettämään vapaa-aikaa yhdessä perheen tai ystävien kesken ja arjen työt ja askareet jäävät kauas kaupunkiin.

Millainen on kaunis mökkimaisema?

cottage_main1

Koska Suomi on sanonnan mukaan tuhansien järvien maa, lienee sanomattakin selvää, että kesämökki sijaitsee hyvin usein järven rannalla. Järvi, ja vesi ylipäätään, on tutkitustikin rauhoittava elementti. Sen vuoksi oma mökkimaisema ja jo pelkästään sen katselu rauhoittavat mieltä. Moni viettää aikaa perintömökillä, mutta yhtä hyvin etenkin nuoret perheet ovat alkaneet arvostaa mökeillä myös nykyajan mukavuuksia. Yhä useamman perheen mökkimaisemasta löytyy nykyisin esimerkiksi palju, lasitettu terassi ja autotalli. Nykyaikaisuus näkyy myös sisätiloissa ja toiminnallisuuksissa. Yhä useammalle mökille tulee nykyisin vesijohto ja mökit lämmitetään sähköllä tai kaukolämmöllä. Tiloista halutaan modernit, jotta niissä voidaan viettää pitkiäkin ajanjaksoja kerralla.

Etenkin kaupungissa asuvalle mökki on henkireikä, joka mahdollistaa pääsyn lähelle luontoa. Mökillä on kiva olla ulkona ja tehdä maisemasta kaunis ja itseä sekä perhettä miellyttävä. Yhä useampi mökkimaisema muistuttaakin nykyisin omakotitalon pihaa, jossa mökin asukkaiden kädenjälki näkyy kaikkialla. Mökkien pihat ovat laitetut, ruoho on lyhyeksi ajettu ja pihalla on paljon erilaisia yksityiskohtia. Mökeillä on alettu panostaa yhä enemmän maisemaan. Kukkaistutukset ovat huolella harkittuja, ehkä jopa ulkopuolisen asiantuntijan, kuten floristin kanssa suunniteltuja. Pihoilla on siistit kivetykset ja isot terassit, joihin mahtuvat hyvin grilli, pöydät ja tuolit sekä muut pihakalusteet. Mökillä myös kasvatetaan kesän herkkuja, kuten salaattia, kurkkua sekä erilaisia marjoja ja omenoita.

img

Mökillä mieli ja ruumis lepäävät

Sijaitsipa mökki keskellä peltoa tai meren rannalla tai olipa mökki pieni kahden hengen mökki tai iso ja uudenkarhea huvila, on jokaiselle oma mökki se paras paikka viettää vapaa-aikaa. Mökille saavuttaessa rauhallinen mökkimaisema ottaa vastaan ja virittää rentoon vapaa-aikaan. Mökillä niin mieli kuin ruumiskin saavat levätä. Vapaa-aikaa vietetään ulkona mökkimaisemasta ja tunnelmasta nauttien. Mökille viritetään riippukeinu kahden puun väliin ja luetaan uutuuspokkarit riippukeinussa mukavasti loikoillen. Mökillä panostetaan maisemaan: isutetaan kukkia, rakennetaan lasiverantaa ja pystytetään kasvihuone, jossa kasvatetaan tomaatteja ja yrttejä. Suomessa on lukuisa määrä kesämökkejä ja niiden jokaisen maisema on ainutlaatuinen. Voinee sanoa, että mökki on asukkaidensa näköinen. Nykyään mökillä ei enää vain käydä kääntymässä, vaan se on kuin toinen koti. Tämä näkyy myös positiivisella tavalla maisemoinnissa!